• Dieta cukrzycowa – właściwe proporcje składników pokarmowych

    Dieta cukrzycowa – nazwa określająca zalecenia dietetyczne, które stanowią integralną, podstawową część leczenia wszystkich osób chorych na cukrzycę.

    Ogólne zasady

    • na stężenie glukozy we krwi wpływa nie tylko ilość węglowodanów, ale również ich rodzaj. Dlatego konieczne jest monitorowanie ilości i jakości węglowodanów w diecie, wskazane jest obliczanie wskaźnika glikemicznego lub obciążenia glikemicznego.
    • aktualnie nie zaleca się stosowania diet ubogowęglowodanowych (poniżej 130 g na dobę)
    • wszystkim osobom z nadwagą (BMI powyżej 25) zaleca się ograniczenie spożycia kalorii celem zmniejszenia masy ciała
    • podstawową metodą zmniejszania masy ciała w cukrzycy są zmiany stylu życia polegające na obniżeniu podaży kalorii i zwiększenie wysiłku fizycznego w taki sposób, aby tygodniowa utrata masy ciała wynosiła około 1 kg, z tym że osoby stosujące dietę ubogokaloryczną powinny dostarczać organizmowi co najmniej 1000-1200 kilokalorii w przypadku kobiet i 1200-1600 kcal w przypadku mężczyzn.

    Zalecenia szczegółowe

    Węglowodany

    • 45-50% wartości energetycznej diety powinny stanowić węglowodany
    • szczególnie zalecane węglowodany: pełne ziarna zbóż, warzywa, owoce, mleko o obniżonej zawartości tłuszczu
    • bilans węglowodanów powinien opierać się na ich zawartości w produktach spożywczych a nie na produktach z których pochodzą
    • wskazane jest zastąpienie sacharozy węglowodanami innego pochodzenia
    • substancje sztucznie słodzące (słodziki np. aspartam mogą być stosowane tylko w dawkach zalecanych przez producentów)
    • zawartość włókien pokarmowych powinna wynosić 20-35 g na dobę
    • chorzy leczeni stałymi dawkami insuliny powinny każdego dnia spożywać podobną ilość węglowodanów

    Tłuszcze

    • 30-35% dobowego zapotrzebowania energetycznego powinny stanowić tłuszcze
    • mniej niż 10% wartości energetycznej diety powinny stanowić tłuszcze nasycone, w przypadku poziomu cholesterolu LDL powyżej 100 mg% (2,6 mmol/l) ilość ta powinna być ograniczona poniżej 7%
    • zawartość cholesterolu w diecie powinna wynosić poniżej 300 mg na dobę, chyba że poziom cholesterolu przekracza 100 mg% (2,6 mmol/l) – wówczas ilość spożywanego cholesterolu należy ograniczyć do 200 mg na dobę
    • aby ograniczać poziom cholesterolu w diecie i co za tym idzie stężenie cholesterolu LDL, należy zwiększać spożycie tłuszczów jednonienasyconych
    • należy ograniczyć stosowanie izomerów trans kwasów tłuszczowych

    Białka

    • 15-20% dobowego zapotrzebowania energetycznego powinny stanowić białka
    • stosunek białka zwierzęcego do roślinnego powinien wynosić 50%:50%
    • u chorych niewyrównaną cukrzycą zapotrzebowanie na białko ulega zwiększeniu, nie należy jednak przekraczać poziomu 20% zapotrzebowania energetycznego

    Witaminy i mikroelementy

    • nie ma aktualnie dowodów wskazujących na korzyści suplementacji witamin i mikroelementów jako składników diety (wyjątek ciąża – obowiązuje suplementacja kwasu foliowego).

    Alkohol

    • spożycie do 20 g (przez kobiety) i 30 g (mężczyźni) alkoholu na dobę nie musi prowadzić do pogorszenia wyrównania cukrzycy, jednakże celem zmniejszenia ryzyka hipoglikemii alkohol powinien być spożywany z posiłkami.

    Źródło: Zalecenia kliniczne dotyczące postępowania u chorych na cukrzycę Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego.

     
    Autor: Psychodietetyk Katarzyna Dziekan.

    Skomentuj →

Photostream