• Dieta wątrobowa – co wolno jeść, a czego nie?

    Dieta wątrobowa – dieta stosowana przy schorzeniach wątroby, trzustki, pęcherzyka żółciowego i dróg żółciowych. Najważniejszym zaleceniem przy tej diecie jest zakaz picia alkoholu. Powinno się spożywać 5 – 6 małych posiłków zamiast 3 dużych.

    Wskazówki dietetyczne

    Przykładowy zestaw produktów spożywczych dostosowany do diety wątrobowej:

    Grupy produktów Produkty zalecane Produkty niezalecane
    Mleko, produkty mleczne niskotłuszczowe mleko, mleko odtłuszczone, maślanka (do 1/2 litra dziennie), produkty z kwaśnego mleka, odtłuszczony jogurt, chudy twaróg i ser do 3% tłuszczu, kwaśna śmietana z 10% tłuszczu, mleko skondensowane z 5% i 7,5% tłuszczu, kefir zawierający bardzo dużo tłuszczu ser, mocno przyprawiane gatunki serów, fromage, krówki
    Produkty zbożowe, produkty skrobiowe mąka, mąka ziemniaczana, płatki owsiane i pszenne, ryż, grysik, budyń, makarony, płatki kukurydziane, pszenne, żytnie, kiełki soi, soczewicy, kukurydza gruboziarniste, zarodki pszenne, nasiona słonecznika, sezamu, orzechy, migdały
    Chleb, pieczywo chleb pszenny, grzanki, sucharki, chleb chrupki, dobrze wypieczony chleb mieszany, Graham, chleb razowy, ciasto drożdżowe, biszkopt, ciastko z owocami, piernik, keks, kajzerki, chrupki kukurydziane świeży chleb, torty, ciasto francuskie, wypieki smażone na tłuszczu (pączki, naleśniki, makaroniki), krakersy, ciastka kruche, bułki maślane, ptysie, sernik, kruszonka
    Cukier, słodycze, sacharyna(słodzik) cukier, fruktoza, cukier gronowy, miód pszczeli, galaretka, marmolada, słodzik płynny, w proszku lub w tabletkach słodycze (cukierki, czekolada, pralinki lub czekoladki)
    Owoce obrane jabłka i gruszki, banany, pomarańcze, mandarynki, grapefruit, truskawki, maliny, jeżyny, melony, kiwi, brzoskwinie, morele; najlepiej przyswajalne są kompoty owocowe niedojrzałe owoce, śliwki, agrest, porzeczki, jabłka i gruszki ze skórą, avocado, orzechy, migdały
    Przyprawy, sosy przyprawione korzeniami, zioła kminek, anyż, koper włoski, goździki, cynamon, muszkat, liście bobkowe, jagody jałowca, ziele angielskie, przecier pomidorowy, ketchup. Przy indywidualnej tolerancji także: curry, chili, czosnek, cebula i słodka papryka w proszku w małych ilościach, wszystkie zioła ostra musztarda, pieprz, papryka w większych ilościach, angielskie sosy z esencji, majonez
    Napoje czarna herbata, słaba kawa ziarnista, soki owocowe i warzywne, koktajle mleczne, mleko kakaowe z mleka odtłuszczonego lub niskotłuszczowego, herbaty ziołowe, woda mineralna gazowana mocna kawa ziarnista, napoje gazowane; przy schorzeniach trzustki oraz przy marskości wątroby całkowicie zakazany jest alkohol!
    Mięso, drób, dziczyzna cielęcina, wołowina (chuda), polędwica, jagnię, serce, wątroba, nerki, kura, kurczak, indyk, gołąb, bażant, dzika kaczka, królik, zając, sarna, jeleń, dzik, konina, flaki tłuste mięso wołowe, cielęce, wieprzowe, baranie, mięso mocno peklowane, mięso mocno przypieczone, panierowane, mięso wypiekane w tłuszczu, tłusty drób (kaczka, gęś), serca, ozory, mózg, skórki z drobiu
    Wędliny szynka bez tłuszczu, chuda, zimna pieczeń, peklowane mięso w puszkach, cielęcina w galarecie, drób w galarecie, wędliny drobiowe wszystkie inne tłuste i mocno wędzone gatunki kiełbas, mielone mięso wieprzowe, mięso siekane, pasztety, pasztetowa, salceson, salami, parówki, kaszanka
    Zupy, sosy chudy rosół na mięsie, lekko podprawiane zupy, sosy o małej zawartości tłuszczu tłusty rosół, majonez, sosy masłowe, wywary z kości
    Tłuszcze do smarowania, oleje masła, margaryny miękkie (w kubkach), oleje roślinne i słonecznikowy, olej z kiełków pszenicy, kukurydziany, sojowy, oliwa smalec, łój, słonina, margaryny twarde (w kostkach)
    Ryby, skorupiaki okoń, dorsz, flądra, sola, pstrąg, szczupak, lin, kraby, raki, ryba w galarecie, świeży tuńczyk, sandacz, morszczuk, mintaj, halibut, płastuga karp, śledź, węgorz, makrela, łosoś, halibut, turbot, tuńczyk w oleju, sardynki w oleju
    Ziemniaki ziemniaki w mundurkach, ziemniaki solone, ziemniaki purree, kluski ziemniaczane z gotowanych ziemniaków frytki, sałatka ziemniaczana z majonezem, placki ziemniaczane, smażone ziemniaki
    Warzywa, sałatki młode marchewki, młoda kalarepa, szparagi, kalafior, szpinak, kwaszona kapusta, rzodkiew, buraki, seler, pomidory i ogórki bez skórki, pieczarki, sałata zielona, wszystkie sałatki przyprawione octem winnym lub sokiem z cytryny, oberżyny, cukinia, koper włoski, brokuły cebula surowa jak i zarumieniona na tłuszczu, odmiany kapusty: biała, czerwona, włoska, przede wszystkim w połączeniu z cebulą, tłuszczem i tłustym mięsem, groch, fasola, soja
    Potrawy z jaj jajko na miękko, omlet z piany, luźna jajecznica, jajko do zagęszczania zup, sosów, legumin, sufletów, (przy żółtku należy zwracać uwagę na jego tolerancję przez organizm) (Uwaga! żółtko przeciwwskazane w schorzeniach dróg żółciowych, białko kurze jajka gotowane na twardo, jajka sadzone i jajecznica na słoninie, żółtka

    Zalecenie ogólne

    • dieta powinna być normokaloryczna z ograniczeniem tłuszczu, przy zwiększeniu spożycia węglowodanów
    • należy spożywać 5 posiłków dziennie o umiarkowanej objętości
    • istotnym elementem jest ilość tłuszczu i forma przygotowania posiłku, który jest trawiony przez soki trzustkowe
    • najlepszą metodą przygotowania potraw jest: gotowanie na parze, duszenie bez smażenia, pieczenie w folii lub w pergaminie
    • zawartość podstawowych składników odżywczych w całodziennej diecie:

    – białko: 65g- 90g, – tłuszcz: 40g-50g, – węglowodany: 345 g

    • ilość błonnika w diecie jest zależna od indywidualnej tolerancji
    • wskazana jest dieta o dużej zawartości witamin C i E (antyoksydantów – składników odżywczych o działaniu przeciwutleniającym)
    Skomentuj →

Skomentuj artykuł

Cancel reply

Photostream