• Świńska grypa

    Świńska grypa

    Jest zakaźną chorobą wywołaną wirusem grypy typu A (A/H1N1) występującym u świń.Grypa ta rozprzestrzenia się drogą kropelkową przez kontakt z chorym człowiekiem lub zwierzęciem. Objawami świńskiej grypy są objawy zwykłej grypy czyli gorączka, ból głowy, bóle mięśni, biegunka i wymioty. Nie można zarazić się grypą jedząc wieprzowinę należy wcześniej jednak poddać ją obróbce termicznej tzn. usmażyć, ugotować ponieważ wirusy giną w temperaturze 70 stopni Celsjusza.

    Co to jest świńska grypa?

    Jest zakaźną chorobą wywołaną wirusem grypy typu A (A/H1N1) występującym u świń.

    Grypa ta rozprzestrzenia się drogą kropelkową przez kontakt z chorym człowiekiem lub zwierzęciem.

    Objawami świńskiej grypy są objawy zwykłej grypy czyli gorączka, ból głowy, bóle mięśni, biegunka i wymioty. Nie można zarazić się grypą jedząc wieprzowinę należy wcześniej jednak poddać ją obróbce termicznej tzn. usmażyć, ugotować ponieważ wirusy giną w temperaturze 70 stopni Celsjusza.

    Żeby ochronić się przed zarażeniem należy myć często ręce wodą z mydłem, unikać kontaktów z osobami przeziębionymi, kichającymi, zakrywać usta podczas kichania i używając chusteczek wyrzucać je od razu po użyciu do kosza. Ważne jest, żeby ograniczyć dotykanie rękoma okolic ust, oczu i nosa, bo tą drogą najszybciej rozprzestrzenia się wirus.

    Świńska grypa w Polsce

    Świńska grypa zabiła w Polsce już 17 osób (dane z końca listopada 2009). A potwierdzonych przypadków zarażenia wirusem A/H1N1jest około 750. W ciągu miesiąca nastąpił znaczny wzrost osób zarażonych grypą. Największe zagrożenie wirusem występuje w województwach leżących po stronie wschodniej czyli w województwie podkarpackim, lubelskim oraz w podlaskim i mazowieckim. Natomiast w województwach leżących po stronie zachodniej Polski jest niewielka możliwość zakażenia się wirusem.

    świńska grypa - symptomy

    Jak się chronić przed świńską grypą?

    Żeby ochronić się przed zarażeniem należy myć często ręce wodą z mydłem, unikać kontaktów z osobami przeziębionymi, kichającymi, zakrywać usta podczas kichania i używając chusteczek wyrzucać je od razu po użyciu do kosza. Ważne jest, żeby ograniczyć dotykanie rękoma okolic ust, oczu i nosa, bo tą drogą najszybciej rozprzestrzenia się wirus.

    Podejście lekarzy do szczepionek

    Jak okazało się z przeprowadzanych sondaży wśród lekarzy około 66% nie zaszczepiło by się szczepionką na świńską grypę tłumacząc się, że nie przeszła ona jeszcze badań laboratoryjnych i może powodować groźne powikłania, które mogą prowadzić do zgonu. Firmy farmaceutyczne nie biorą odpowiedzialności za tą szczepionkę tłumacząc się tym, że nie skończyli jeszcze badań.

    Co może znajdować się w szczepionce?

    Według naukowców nie powinniśmy szczepić się, ponieważ tak naprawdę nie wiedzą co w tej szczepionce jest. Podejrzewają, że może się znajdować kilka toksycznych substancji.

    Jedną z nich jest timerozal, czyli związek rtęci. Drugim składnikiem, którego powinniśmy się obawiać jest skwalen. Jest to substancja tłuszczowa, która jest pośrednim związkiem w syntezie cholesterolu. Jest on niezbędny dla tworzenia się cząsteczek cholesterolu, który jest niezbędnym składnikiem życia. Ponadto cholesterol jest używany do produkcji wszystkich hormonów sterydowych, a więc do hormonów używanych w stresie, hormonów płciowych.

    Istnieje zagrożenie, że użycie skwalenu spowoduje uszkodzenie wszystkich komórek w organiźmie.

    Autor : Kacper Nizołek

    Skomentuj →

Photostream